Hány kalóriát égetünk házimunkával?

Valljuk be, kevesen vannak, akiknek a takarítás a kedvenc tevékenységei közé tartozik. Különösen, ha éppenséggel egy nagytakarítás van beütemezve.

Általában ott halogatjuk az ilyen tennivalókat, ahol csak lehet, mondván, hogy „nem olyan koszos az még”, „ráér az holnap is” vagy “most nem állok neki függönyt mosni” és társaik.

Végül keserves harcok által számolunk le a kórokozókkal és kosszal, hogy a legeldugottabb sarkokban se maradjon nyomuk. Majd munkánk végeztével jobb esetben megkönnyebbülten dőlünk hátra.

Íme, néhány tény, hogy nagyobb motivációval fogjunk hozzá egy-egy elvégzendő feladathoz. Mint azt tudjuk, a legalapvetőbb mozgás is kalóriaégetéssel jár, viszont korántsem mindegy mennyivel.

  • Egy óra porszívózás alkalmával 250 kalóriát égetünk el, ezért már érdemes nekiállni, nem igaz?!
  • Egy óra ablaktisztítás alkalmával 200 kalóriától szabadulunk meg, ez is egy elég szép teljesítménynek számít.
  • Háziasszonyok köztudott rémálma, a fürdőszoba takarítása révén azonban már 300 kalóriát égethetünk el.
  •  Csak a kád súrolása, ami általában 15 percünkbe kerül, 90 kalóriát éget el.
  • A portörlés, amelyről gyakran megfeledkezünk, egy óra alatt 150 elégetett kalóriát ér.
  • Kertészkedő, kertkedvelő sorstársainknak van egy jó hírünk, egy két órás kerttakarítás 500 kalóriát felemészt, így irány a kert! 
  • Gereblyézés és levélsöprés kitesz 200 kalóriaégést, félórányi kapálás pedig 173-at.
  • Időről időre, szükséges kipakolni és kitakarítani a konyhaszekrényeket, amelynek egy órás munkája a visszapakolással együtt 238 kalóriától szabadít meg.

Természetesen vannak kisebb kaliberű teendőink, amelyeket naponta, de legalább kétnaponta elvégzünk, viszont ezek is jelentős mennyiségű kalóriát égetnek el. A matrac forgatása és az ágy beágyazása egy fél óra alatt 70 kalóriát tüntet el. Egy órányi vasalás már 85-öt, ugyan ennyi mosogatás 90-et, és szintén egy óra alatt a főzés 96 kalóriával tesz minket könnyebbé.

Ha nincs időnk rendszeresen sportolni, csak válasszunk egy kis házimunkát mozgás gyanánt, és remekül kiegészíthetjük vele a heti sport adagunkat, sőt az otthonunk is garantáltan meghálálja!